00 386 1 530 07 14 EN IT

Novice

Dan duševnega zdravja

10. oktobra 2018

10. oktober si je utrl pot v koledarju kot dan, ki vse nas opominja na pomen duševnega zdravja.

Je eden od načinov za ozaveščanje o širšem, raznolikem, večplastnem notranjem svetu vsakega posameznika, ki navzven odseva vse, od stresa povezanega z delom, do nespečnosti zaradi skrbi kot tudi do hujših oblik duševnih bolezni, kot so psihoze.

Duševno zdravje je protisloven odsev naše družbe, saj obravnava psihološke probleme, ki se predvsem tičejo našega odnosa do sveta in odnosa med ljudmi.

Ob dnevu duševnega zdravja je treba nameniti tudi pozornost mladim. Prav mladi se velikokrat znajdejo v oklepu psihičnih in vedenjskih težav, ki pogosto predstavljajo nevarnost tudi za prihodnost mladega človeka, saj imajo lahko resne posledice na izbiro študija, kariere in kasneje zaposlitev. Prav v občutljivem obdobju odraščanja mladega človeka je pomembno, da se vsi strokovnjaki na področju dela z mladostniki povežemo, delimo izkušnje in ne pozabljamo, da delamo vsi skupaj z njim proti istemu cilju. Ta cilj je predvsem mladostnika razumeti in mu stati ob strani v občutljivem obdobju med otroštvom, razburkanem obdobju najstništva in vstopom v odraslo dobo, v obdobju, ki mu ne moremo reči drugače kot življenje.

Obeležitev 10. oktobra je način, da se lahko podrobneje posvetimo težavam v duševnem zdravju. Težavam, ki se tičejo vseh nas, saj govorijo o potopljeni bolečini, ki najde svojo pot na različne načine v našem vsakdanjiku. Spregovoriti, o tej bolečini, pomeni tudi se z njo soočati in soočati, pomeni narediti korak naprej. Zatorej se pogovarjajte, tudi na delovnem mestu. V službi preživimo veliko našega časa in prav odnosi s sodelavci, z nadrejenimi, s samim seboj so tisti, ki lahko naredijo spremembo, spremembo, da se lahko tudi na delovnem mestu počutimo bolje. Imejmo vedno v mislih staro modrost, ki se glasi »ko spregovoriš o težavi, le-ta počasi izgine«.

Dogodki, ki jih organizira ŠENT (Vir: Šent)

Dogodki ob dnevu duševnega zdravja (Vir: NIJZ)