00 386 1 530 07 14 EN IT

Novice

Vključevanje oseb z avtizmov na trg dela je v Sloveniji in tujini še vedno v razvoju.
Veliko mladostnikov in odraslih oseb z avtizmom poseduje veliko delovnega potenciala, vendar je na prvi pogled pogosto skrit zaradi slabše zmožnosti na področju socialnih veščin, na področju predstavljanja sebe ter drugih specifik avtizma.
Zaposlitev odrasle osebe z avtizmom je dolg proces, saj imamo običajno na razpolago samo določena splošna priporočila kako ravnati, v realnosti pa mora vsak načrt poti zaposlovanja biti zelo prilagojen vsaki posamezni osebi in se mora odzivati na potrebe vsakega vključenega.
Vključevanje oseb z avtizmom na trg dela ni čarovnija. Zahteva veliko zavzetost strokovnih delavcev, staršev, same osebe z avtizmom ter pripravljenost delodajalca, da bo omogočil priložnost, da bo odprl svoja vrata in bil pripravljen v procesu sodelovati. Vse to zahteva multidisciplinarni pristop. Zahteva tudi veliko angažiranost šol, da pripravijo mladostnika z avtizmom na ta korak, da bo po šolanju lažje dostopal do trga dela.
Da bi odprli vrata zaposlitve tudi osebam z avtizmom, potrebujemo odločnost, zavzetost, vztrajnost in učenje strokovnih delavcev. Učenje prinaša možnost spremembe, saj nam odpira nove zorne kote, ki jih pri delu z avtizmom, strokovni delavci še kako potrebujemo.